MAPEI színkeverés - Felületkezelés - Alapozás technika - Homlokzatszínezés

Fa és fém felületek festése

Kezdőlap » Tudástár » Fa és fém felületek festése

Legyen szó kerítésről, korlátról vagy bármilyen kerti bútorról, ezek a tárgyak folyamatosan ki vannak téve a környezet káros hatásainak, úgy, mint az3-femkerites-drotkefe1_resize UV sugárzás, a csapadék a meleg és a fagy. Ezért folyamatosan karban kell tartanunk ezeket a felületeket.

Előkészületek

Bármilyen anyagú felületről legyen szó, festés előtt el kell végeznünk néhány fontos lépést. A legelső dolgunk, hogy a festendő felületet meg kell csiszolnunk és az elváló részeket el kell távolítanunk. Csiszolás után következhet a zsírtalanítás. Festés előtt érdemes a alapozni és pórustömítő anyaggal lekenni a festendő anyagot. Ezt követően következik a festés. A festék típusát annak függvényében kell kiválasztanunk, hogy milyen anyagú felületet szeretnénk lefesteni. Más festéket kell használnunk fára és mást fémre. A fém anyagok között is megkülönböztetünk vasfémeket és horganyzott fémeket. Ezekre az anyagokra is más-más festék kerül.

Vasfémek festése

A vasfémek esetében fontos rozsda- vagy korróziógátló alapozó festék felkenése, így elkerülhetjük a fém rozsdásodását. Ezt a munkafázist ajánlatos ecsettel végezni, hiszen így az alapozó a nehezen hozzáférhető helyekre is könnyebben bejut. Fontos, hogy egy adott festékhez csak a gyártó által ajánlott közbenső és átvonó festéket célszerű használni, mégpedig a meghatározott számú rétegben.

2-femkerites-tisztitas_resize(1)Horganyzott felületek festése

A horganyzott fémek festéséhez speciális, horganyzott fémekre gyártott festéket kell használnunk. Ezeknek a festékeknek is megvan a saját alapozójuk. Fontos, hogy a csiszolást és a zsírtalanítást a horganyzott felületek esetében sem szabad kihagynunk.

Fa felületek festése

Ma már a fából készült kerítéseket, bútorokat nem szokták egyszerű fafestékkel festeni. Sokkal inkább elterjedt a lazúrok és vastaglazúrok használata. Ha sima fafestéket választunk, idővel számíthatunk a festék lepattogására, melyet már az újabb festésnél csak festékkaparóval lehet leszedni. Festés előtt a fa felületét először pórustömíteni kell, majd jöhet az alapozás. Az alapozó felkenése után jöhet a festés. Figyeljünk arra, hogy vékony réteget kenjünk fel a fa szálirányával megegyezően. Ha túl vastagon kenjük fel a festéket, az idővel felválik és lepattog. Érdemes vékony, több rétegű festést végezni.

Lazúrok

A fakerítéseket leggyakrabban a lazúrok valamelyikével szokás bevonni. Mivel a lazúr – jellegéből adódóan – nem fedi el a felületeket, a károsító UV-sugárzás ellen a világos árnyalatúak alig védik a faanyagot. Ezért ésszerűbb a közepesen sötétebb színű lazúrokat választani, amelyek pigmentje nagyobb védelmet biztosít a bekent felületeknek.

Alapozásként – a felületek csiszolása és zsírtalanítása után – használhatók a színtelen lazúrok is. A csiszolást mindig szálirányban kell elvégezni. A lazúrt félig bemártott ecsettel, mindig szálirányban kenve kell felteríteni, majd keresztben áthúzva eloszlatni, és ezt követően újra áthúzandó az egész felület, így elkerülhető a bevonat foltosodása. Az első réteg száradása után finom csiszolás szükséges, ami a következő rétegek tapadását segíti elő, és a felület is simább lesz, ha a felhúzott szálak szálirányban le lesznek koptatva. A lazúr előnye, hogy könnyebb a már lazúrozott felületek felújítása, mert a régi felületet csak lemosni, átcsiszolni kell.

Miért válassz minket?
  • Szerződéskötési lehetőség
  • Egyedi árajánlatok
  • Tervezés és kalkulációs segítség
  • Rendszergaranciák
  • Szaktanácsadás, szakmai cikkek
  • Szezonális kedvezmények
  • Kedvező kiszállítási feltételek
  • Minőségi termékek
  • Szín- és vakolat minták biztosítása
  • Áru visszavásárlás lehetőség
Teljes Verzió