MAPEI színkeverés - Felületkezelés - Alapozás technika - Homlokzatszínezés

A hőszigetelő lapok megfelelő rögzítése

Kezdőlap » Tudástár » A hőszigetelő lapok megfelelő rögzítése

A mechanikus dübelezésperem-pont-2

Az épületek hőszigetelésének már a tervezési szakaszában érdemes szigorúan rendszerben gondolkodni. A hőszigetelő rendszert hordozó alapfelületre kerülő rétegek összeférhetősége elengedhetetlen. A felületerősítő üvegszövet háló megfelelő beépítése, kellő átfedéssel, a nyílászáróknál alkalmazott további megerősítések, mind-mind azt szolgálják, hogy a környezeti behatásoknak ellenálló, tartós és hatékony szigetelést hozhassunk létre.

A Mapetherm hőszigetelő rendszer összetett, melynek csak egy része a mechanikai rögzítés. A legtöbb esetben a ragasztást egészítjük ki mechanikus rögzítéssel. A ragasztás történhet teljes felületen, vagy részlegesen. A ragasztónak a hőszigetelő tábla felületét legalább 40%-ban fednie kell. A részleges ragasztás „perem – pont” módszerrel történik.

Mechanikai rögzítés

Dübelek olyan rögzítő elemek, amelyek segítik a rendszert a ragasztás mellett az alapszerkezethez rögzíteni.

Két fő típusa van:

Miért szükséges a dübeles kiegészítő rögzítés?

Az épület magassága és alakja, a várható szélterhelés mértéke, hőszigetelő tábla típusa és a dübelek terhelhetősége határozza meg a felhasználandó dübel mennyiségét. Az épület magasságának növekedésével az egy négyzetméternyi felületbe kerülő dübel szám is nő. Az intenzívebb, örvénylő légmozgások miatt az épületszéleken a dübel számot tovább kell növelni.

Ha a tapadószilárdsági eredmények 0,08 N/mm2-nél kisebbek, akkor a dübelezés alkalmazása kötelező. A dübeles rögzítés-kiegészítés szükségességét, az alkalmazandó dübelek típusát, méretét, kiosztási módját már a tervezés során meg kell határozni. Dübeles rögzítés esetén a dübel csak ragasztási hely felett alkalmazható a hőszigetelő tábla benyomódásának elkerülése érdekében.

Melyik hőszigetelő elemhez milyen dübel kell?09_dubel_behelyezese_605

Hogy állapítsuk meg a szükséges dübel hosszát?

Ennek módja, hogy próbafuratokat készítünk az adott falazatba. A megfelelő méretet úgy kell meghatározni, hogy a dübel minimális rögzítési mélysége a szerkezeti anyagban biztosított legyen. Ha a homlokzaton nagyobb egyenetlenségeket kell kiegyenlíteni, akkor különböző hosszúságú dübelek alkalmazása válhat szükségessé.

A dübelek telepítése

dub_melysegA dübeleket csak akkor szabad telepíteni, ha a rendszerragasztó megkötött. A telepítést követően a dübeltányérok a hőszigetelő táblák külső síkjáig érhetnek, de törekedni kell arra, hogy maximum 1,0-1,5 mm-nél jobban ne süllyesszük be. Amennyiben ez nem sikerül, úgy a dübeltányérok feletti üreget a hőszigetelő táblával egyenértékű tömítő-anyaggal kell pótolni.

A dübel típusától függően a feszítőelemeket vagy beütik, vagy becsavarozzák. A telepítés után ellenőrizni kell a dübelek megfelelő rögzülését. A hibásan rögzült dübeleket el kell távolítani. Mellettük legkevesebb 10 cm távolságban újat kell telepíteni. A keletkezett lyukakat hőszigetelő anyaggal kel kitölteni.

A Színvarázs.hu csapata készséggel várja kivitelezéssel, tervezéssel kapcsolatos kérdéseit.

 

Miért válassz minket?
  • Szerződéskötési lehetőség
  • Egyedi árajánlatok
  • Tervezés és kalkulációs segítség
  • Rendszergaranciák
  • Szaktanácsadás, szakmai cikkek
  • Szezonális kedvezmények
  • Kedvező kiszállítási feltételek
  • Minőségi termékek
  • Szín- és vakolat minták biztosítása
  • Áru visszavásárlás lehetőség
Teljes Verzió