MAPEI színkeverés - Felületkezelés - Alapozás technika - Homlokzatszínezés

5 hiba lazúrozásnál

Kezdőlap » BLOG » 5 hiba lazúrozásnál

Lehet, hogy úgy gondoljuk,  hogy lazúrozni gyerekjáték…ám sok olyan hiba is előfordulhat festés közben, melyre nem is gondolnánk először. Íme hasznos tippjeink, így garantáltan a legszebb eredménnyel végezhetsz a festéssel.

 

 1. Fontos az előkészület:

Legyen szó festésről vagy lazúrozásról, felújító a fe1107csiszolaslületet gondosan tisztítanunk, zsírtalanítanunk és portalanítanunk kell. Ha valamelyik fázist is kihagyjuk, számíthatunk arra, hogy a festékréteg hamar ledobja magát. Arra is figyelnünk kell, hogy csiszolás után ne maradjon a felületen por, hiszen a poros felületre rákerülő festék szemcsés lesz, és elbúcsúzhatunk a bársonyos felület reményétől.

 1. Hibás felkenési módszer:

Ha nem szeretnénk foltf1os egyenetlen felületet, tisztában kell lennünk a helyes lazúrozási technikával. A lazúrozáshoz puha, rövid sörtéjű ecsetre lesz szükséged. Az ecsetet nem szabad túlságosan belemártani a lazúrba, mert akkor a fa felülete – ott ahol először érintkezik vele – túl sok lazúrt fog beszívni és foltos lesz az eredmény. Mindig mértékletesen mártsuk az ecsetünket. A festés iránya szálirányú legyen. Így szépen kirajzolódik majd a faanyag erezete.

 1. Vastag réteg:

Lazúrozásnál arany szabály, hogy soha ne kenjük fel az anyagot vastag rétegben. Ha vastag rétegekben dolgozunk, a lazúr száradásnál megbőrösödik és a fa felülete nem lesz egyenletes. Ami még rosszabb, hogy a vastag rétegek előbb utóbb le fognak válni. Tehát egyáltalán nem lesz tartós az eredmény. Ajánlatos vékony, de több rétegben felkenni a lazúrt, hiszen így jobban tapad, és akár 5-10 évig is tartós marad.

 1. Túl világos vagy túl sötét színt választunk

A kerítések, kerti bútorok mind-mind erős UV sugárzásnak vannak kitéve. Igaz hogy néhány gyártó feltünteti a lazúrjain, hogy UV álló szemcséket tartalmaz, ha túl világos vagy túl sötét árnyalatot választunk, az UV sugárzás nagymértékben károsítja a felületet. A közepesen sötét árnyalatok védik a legjobban a fát a káros sugárzástól, és ebből következik, hogy ezek a színű lazúrok a legtartósabbak is.butorapolasra_hasznaljunk_1

 1. Tisztítás és takarítás:

A lazúrozott felületeket képesek vagyunk úgy takarítani, mint bármilyen bútort. Nagyon rosszul tesszük! Ha csak egy vizes ruhával nekiesünk a kint vagy bent lévő lazúrozott bútoroknak, nyílászáróknak, a rajtuk lévő por végigkarcolja a lazúr réteget. Ezzel nemcsak elmattítjuk, de foltossá is tehetjük a felületet. Figyeljünk arra, hogy takarítás előtt egy puha kefével távolítsuk el a port a lazúrozott fáról, így karcolások nélkül letisztíthatjuk lazúrozott fa bútorainkat, nyílászáróinkat, kerítéseinket.

Miért válassz minket?
 • Szerződéskötési lehetőség
 • Egyedi árajánlatok
 • Tervezés és kalkulációs segítség
 • Rendszergaranciák
 • Szaktanácsadás, szakmai cikkek
 • Szezonális kedvezmények
 • Kedvező kiszállítási feltételek
 • Minőségi termékek
 • Szín- és vakolat minták biztosítása
 • Áru visszavásárlás lehetőség
Teljes Verzió