MAPEI színkeverés - Felületkezelés - Alapozás technika - Homlokzatszínezés

6 hiba, amit gyakran elkövetnek hőszigetelés során

Kezdőlap » BLOG » 6 hiba, amit gyakran elkövetnek hőszigetelés során
 1. Olcsó és rossz minőségű anyagokból próbálják „megúszni” a hőszigetelést:

Ez egy nagyon felelőtlen döntés, hiszen a hőszigetelés évtizedekre szól. Éppen ezért kell gondosan megválogatni a felhasználandó alapanyagokat. A minőség nemcsak a hőszigetelő lapok esetében, de a ragasztóanyag és a színezett vékonyvakolat kiválasztásában is rendkívül fontos. A jó minőségű termékek igaz, magasabb árkategóriával rendelkeznek, ám abban is biztosak lehetünk, hogy a szigetelés hosszútávon tartós és ellenálló marad.

 1. Vékonyabb hőszigetelő lapok vásárlásával próbálnak spórolni:

Ha már egyszer belekezdünk a felújításba, csináljuk meg úgy, hogy a leghatékonyabb eredményt érjük el. Nem ésszerű döntés, ha pont a hőszigetelő lap vastagságán próbálunk meg spórolni, hiszen a lapvastagság felel leginkább a hőszigetelő képességért. Ha vékony hőszigetelő lapot választunk, kevésbé érünk el jó hőszigetelő-képességet, viszont az ragasztóanyagot, dűbeleket, nemesvakolatot és a munkadíjat is kifizetjük. Tehát a szigetelőlap vastagságán való spórolás egyáltalán nem ésszerű döntés. Régebben 3-4 cm vastagság volt az elfogadott, ma már a 8 cm a kötelező, a jövőre nézve viszont a 9-10 cm EPS lap a javasolt, sőt gyakran találkozunk 12-15 és néha már 20 cm vastag szigeteléssel is.

 

           <—    Már most meg tudod venni

 

 1. Nem várják meg, míg kiszárad a fal:
Thermal-Bridge-01-300x202

A nem hőszigetelt részek hőhidakat képeznek

Jellegzetes hiba, amikor új építésű lakásoknál, házaknál elkészítik a hőszigetelést, mielőtt még a falazat teljesen kiszáradna. Az építés során a habarcsban jelentős mennyiségű víz tárolódik, amit le kell adnia. Ha azonban a falazatba, a nedvességet bezárják, akkor a nedvesség utat keres magának, elsősorban befelé, ami miatt a falak penészedni kezdenek. Az sem lenne jobb, ha a nedvesség kifelé, a hőszigetelésen keresztül próbálna utat törni, mert akkor átázik a hőszigetelés, és elveszti szigetelő képességét. A helyes megoldás tehát az, hogy mielőtt a falakat lehőszigetelnénk, és az épületbe a nyílászárókat beépítenénk, hagyjuk a falazatot teljesen kiszáradni.

 1. Hőhidak kialakulásának figyelmen kívül hagyása:

Sajnos nagyon gyakori hiba, hogy a hőszigetelésnél néhány felületi rész kimarad, mert sokan úgy gondolják, hogy ott nem annyira fontos lefedni, vagy hogy akkora kis rész úgysem számít, maradhat szigetelés nélkül. Ezek az elhanyagolhatónak tűnő figyelmetlenségek később sok bosszúságot okozhatnak. A kihagyott pontok lesznek a penészesedés potenciális táptalajai. A hőszigetelés hatékonysága is nagyban lecsökken, hiszen a hő ezeken a réseken fog nagymértékben eltávozni.

 1. A hőszigetelés hibás rögzítése:

  perem-pont-2

  Perem-pont módszer

A hőszigetelés kialakításánál fokozottan figyelni kell arra, hogy megfelelően rögzítsük a hőszigetelőlapokat mind a ragasztás, mind pedig a dűbelezés folyamatánál. A hőszigetelő lapok ragasztásánál fontos tényező, hogy a ragasztóanyag legalább 40%-ban fedje a lapot. Erre a legalkalmasabb a perem-pont módszer. A dűbelezés esetében pedig ajánlatos négyzetméterenként 6 dűbellel rögzíteni a falazatba. Így biztosak lehetünk abban, hogy szigetelésünk hosszú életű lesz.

 

                        <— A ragasztót el ne felejtsd  

6. Nem megfelelő garancia:

A legjobb, ha a gyártó előírásainak megfelelő termékeket és előírásokat követjük, rendszerben gondolkodunk, így a részünkre megfelelő garanciát vállalják. A Baumit Star (EPS) hőszigetelő rendszerére 25 év garanciát vállal megfelelő beépítés mellett. A kivitelezők rendszerint kevesebb időre vállalják a garanciát, nehezebben is ismerik el az általuk okozott hibákat, károkat.

 

 

 

Miért válassz minket?
 • Szerződéskötési lehetőség
 • Egyedi árajánlatok
 • Tervezés és kalkulációs segítség
 • Rendszergaranciák
 • Szaktanácsadás, szakmai cikkek
 • Szezonális kedvezmények
 • Kedvező kiszállítási feltételek
 • Minőségi termékek
 • Szín- és vakolat minták biztosítása
 • Áru visszavásárlás lehetőség
Teljes Verzió