MAPEI színkeverés - Felületkezelés - Alapozás technika - Homlokzatszínezés

Polisztirol vagy kőzetgyapot?

Kezdőlap » Egyéb » Polisztirol vagy kőzetgyapot?

 

Legyen szó építkezésről vagy lakásfelújításról, a hőszigetelés mind a két esetben egy költséges, és jelentős mértékű beruházás. Alapos tervezést, költségvetést és szakembert igényel, mindezek mellett évtizedekig tartós kell hogy maradjon.

Az eltelt évek alatt nagyon sokat változott a hőszigetelés kivitelezésének folyamata. Míg a ’90-es években alig lehetett Magyarországon 5 cm vastagságú polisztirol lapnál vastagabbat találni, ma már a 15 és 32 cm vastagságú lapok sem meglepőek. A hőszigetelő anyagok kínálata sokkal szélesebb lett, többféle kivitelezési módszer áll rendelkezésünkre és számos márka hőszigetelő rendszere közül választhatunk.

Még mielőtt elkezdenénk tervezni a hőszigetelést, érdemes tisztában lenni a hőszigetelő anyagok kínálatával, hiszen a legjobb döntést akkor hozhatjuk meg, ha jól ismerjük az alternatívákat.

Milyen anyagot válasszunk?

Polisztirol

A legelterjedtebb hőszigetelési módszer a polisztirol lapokkal kivitelezett szigetelés. Tény, hogy a polisztirol lapokkal könnyebb dolgozni, mint a kőzetgyapottal, olcsóbbak és a széles kínálatuk miatt könnyebben beszerezhetőek. A homlokzatra EPS lapokat, míg a lábazat részeire lépésálló XPS lapokat kell ragasztani. Az XPS lapok a mechanikai igénybevételnek jobban ellenállnak és nem veszik fel a talajból származó vizet.  A lapok ragasztásához használjunk DuoContact-ot mellyel a Baumit üvegszövet háló is beágyazható.

Grafitos polisztirol lap

Néhány éve létezik a hőszigetelő anyagok piacán a grafitos polisztirollap, melyet ugyanolyan módszerrel kell beépíteni, mint a hagyományosat. Tehát csupán anyagában más a grafitos polisztirollappal való szigetelés. Mindemellett a grafitos lapok körülbelül 20%-kal kevesebb mértékben vezetik a hőt, így jobban szigetelnek. Ugyanazt a hőszigetelő képességet elérhetjük vékonyabb lapokkal, így elég kisebb méretű dübel is a lapok rögzítésére. Nem mellesleg a megvásárolt grafitos lapok sokkal kevesebb helyet foglalnak el, mint az ugyan olyan szigetelésre képes egyszerű EPS lapok. Tehát ha kevés hellyel rendelkezünk érdemes a grafitos lapokat választani. A grafitos lapokhoz StarContact ragasztóanyagot használjunk.

Miután a lapok felkerülnek a homlokzatra, a dübelezés következik. Fontos, hogy a hőszigetelő lapok vastagságához válasszunk dübelt. A dübelezést a hálózás követi melyet a fent már említett anyagokkal végezhetünk el. (EPS esetén DuoContact, grafitos EPS esetén StarContact)

A hőszigetelés ezzel a lépéssel befejeződik, és nekiláthatunk a nemesvakolat felviteléhez. Elsődlegesen a választott színhez kikevert alapozóval kell lekenni a falakat. Alapozáshoz az UniPrimer alapozót használhatjuk. A nemesvakolatot színre keverik, így egy színskálán kell kiválasztani a megfelelő árnyalatot, melyet a gyártó kever ki. Különféle vakolóanyagok közül választhatunk. Az egyszerű polisztirol laphoz választható legolcsóbb anyag a DuoTop nemesvakolat. A nagyobb mechanikai ellenállóságú vakoló a műgyanta alapú GranoporTop vagy az ásványi alapú SilikatTop. Ha rugalmas, jó páraáteresztő és vízlepergető vakolatot szerenénk válasszun a SilikonTop vakolatot. Ha prémium minőségű, öntisztító vakolattal szeretnéd megvédeni lakóházadat, válaszd a NanoporTop vakolatot.  

Kőzetgyapot

A hőszigetelés másik módja, amikor kőzetgyapotot használunk a homlokzat hőszigetelésére. Nem véletlen hogy csak a homlokzatról beszélek, hiszen a lábazatnál – ugyanúgy, mint a polisztirolnál – XPS lépésálló polisztirollal kell dolgozni. Miért? A kőzetgyapot talajhoz közel magába szívja a nedvességet, ezzel felázik a szigetelés és előbb-utóbb leválik a falról.  A kőzetgyapot legnagyobb előnye, hogy tűzálló, és páraáteresztő tulajdonsággal bír, ám számolnunk kell azzal, hogy a kőzetgyapot által sokkal nagyobb súly terheli a falakat, mivel nehezebbek a hőszigetelőlapok. Ez a tényező további költségeket vonhat maga után. Nagyobb teherbírású ragasztóval kell ragasztanunk, és erősebb dübelre lesz szükségünk. A kőzetgyapotokat StrarContact-tal vagy ProfiContract-tal ragasszuk, és ezzel az anyaggal ágyazhatjuk be a hálót is. Vakolásnál figyelnünk kell arra, hogy páraáteresztő anyaggal vakoljuk le a falakat. A SilikatTop vagy a SilikonTop vakolóanyagok jó páraáteresztő tulajdonsággal bírnak, így ezek anyagok egyike a megfelelő választás.

Reméljük cikkünkkel segítettük tisztázni a hőszigetelő anyag közötti alapvető különbségeket. Ha bármilyen kérdésed van, keresd szaktanácsadónkat bizalommal.

Miért válassz minket?
  • Szerződéskötési lehetőség
  • Egyedi árajánlatok
  • Tervezés és kalkulációs segítség
  • Rendszergaranciák
  • Szaktanácsadás, szakmai cikkek
  • Szezonális kedvezmények
  • Kedvező kiszállítási feltételek
  • Minőségi termékek
  • Szín- és vakolat minták biztosítása
  • Áru visszavásárlás lehetőség
Teljes Verzió