MAPEI színkeverés - Felületkezelés - Alapozás technika - Homlokzatszínezés

Hogyan válassz színt otthonodba?

Kezdőlap » Egyéb » Hogyan válassz színt otthonodba?

Mindnyájan éreztük már hangulati hatását egy-egy helyiségnek, még akkor is, ha azt közvetlenül nem vettük észre. Ha betérünk egy étterembe vagy egy üzletbe a színek és azok variációja meghatározza benyomásunkat a helyről. Érezzük, hogyha egy helyiség nyomasztóan hat ránk vagy energiával tölt fel bennünket.

De hol a titok?

Bejegyzésünkben erre keressük a választ. Tarts velünk és válaszd ki te is a legmegfelelőbb színt otthonod helyiségeibe.

Íratlan szabályok

Mindennapi életünk során nem szoktunk azon gondolkodni, hogy a színek befolyásolják-e hőmérsékletérzetünket, térérzékelésünket, hangulatunkat. Tény, hogy egy rosszul megválasztott árnyalat akár felelős lehet a stresszes hangulatunkra is. Mivel a fény érzékelése fizikai folyamat, így mindenki picit másképpen látja a színeket. Általában festésnél legtöbben azt a módszert alkalmazzák, hogy a padlótól fölfelé haladva egyre világosabb színeket használnak. Ez azért van így, mert ez adja a látvány egyensúlyát, hiszen a padló a föld mélységére a falak a minket körülvevő élénk környezetre, a világos mennyezet pedig a ragyogó égre emlékeztet minket.

Nincs szín fény nélkül

Egy fal színének kiválasztásakor lényeges szempont az, hogy a kiválasztott helyiségbe mennyi fény jut be. A világos és pasztelles színeket érdemes fénnyel teli nagy terekbe alkalmazni, mégpedig azért mert a sok fény miatt a kiválasztott szín úgy viselkedik majd, ahogyan a katalógusba láttuk. Számolnunk kell azzal, hogy kis terekben, ahol kevés fény éri a falakat a világos színek nem úgy fognak mutatni, mint ahogyan azt elképzeltük. A sötét helyek szürkés hatást kölcsönöznek a világos színeknek. Ebben az esetben arra kel figyelnünk, hogy olyan színt válasszunk, mely lámpafénynél is tetszetős. A sötét színekkel markánsabb hatást érhetünk el. Ne használjunk olyan terekbe erős színeket – például pirosat – melyekben sok időt töltünk, pihenünk, dolgozunk. Tudni illik némely szín nagy hatással van hangulatunkra. A piros szín feszültté tehet minket, a narancssárga növeli az étvágyat, a rózsaszín pedig megnöveli a pulzust.

Nem emlékszünk a színekre!

Ha falfestést tervezünk, általában magazinokból és online képmegosztó felületekről inspirálódunk. Ha megtetszik, egy árnyalat mindenképpen vigyük magunkkal az üzletbe a magazint vagy a digitális képet valamilyen eszközön. Mivel az ember nem képes emlékezni a színek pontos árnyalatára, így beleeshetünk abba a hibába, hogy kiválasztunk egy teljesen más árnyalatú színt emlékezetből, mint ami a mintán szerepelt.

Optikai csalódás

A színek kiválasztása nagy hatással van a méretek, formák és a tér arányainak az érzékelésében. A sötét árnyalatok szűkítik, míg a világos színek tágítják a teret. Érdemes a színeknek ezen funkcióját kihasználni, hiszen így még egy pici hálószobából is varázsolhatunk egy kellemes légkört. Ha régi polgári lakások hatalmas belmagasságán szeretnénk optikailag javítani, fessük a mennyezetet sötét színre. Így a mennyezet láthatóan alacsonyabbnak tűnik majd.

Válaszd a Supralux Évszakok beltéri falfestékek egyikét.

Reméljük cikkünkkel praktikus ötleteket adtunk a festéshez, ha kérdésed lenne, bátran hívd szaktanácsadó kollégánkat.

Miért válassz minket?
  • Szerződéskötési lehetőség
  • Egyedi árajánlatok
  • Tervezés és kalkulációs segítség
  • Rendszergaranciák
  • Szaktanácsadás, szakmai cikkek
  • Szezonális kedvezmények
  • Kedvező kiszállítási feltételek
  • Minőségi termékek
  • Szín- és vakolat minták biztosítása
  • Áru visszavásárlás lehetőség
Teljes Verzió