MAPEI színkeverés - Felületkezelés - Alapozás technika - Homlokzatszínezés

Utólagos hangszigetelés

Kezdőlap » BLOG » Utólagos hangszigetelés

A szomszéd megint hangosan hallgatja a tévét? A kutyaugatás kintről beszűrődve már sokszor felébresztett, a közelben lévő útforgalmi zajok sem kellemesek? Ilyen esetekben, ha az építés során kimaradt, akkor most éppen azon gondolkodsz, hogyan is lehetne utólagos hangszigeteléssel, nyugalmat adni éjszakáidnak?

Van egy jó hírünk, van lehetőség utólagos hangszigetelésre. De mielőtt komolyabban belevágsz, végezz el egy-két kisebb munkálatot, amelyek szintén csillapíthatják a beszűrődő zajokat.

Mi mindennel tudjuk csillapítani a beszűrődő zajokat?

Vizsgáljuk meg a réseket az ajtók, ablakok körül, azok, amelyek rosszul záródnak, próbáljuk meg a tok melletti hézagokat kitömíteni, a lényeg a légmentesség. Használhatunk rugalmas hézagkitöltő anyagokat, vagy gumitömítést. A bejárati ajtót is hangszigetelhetjük utólag, hogy pur habbal töltjük ki a tok körüli részt.

Nézzük meg az átkötő nyílásokat, a tévés kábeleket, kábelcsatornák helyét, kőzetgyapot dugó kapható erre a célra, a fürdőszobában például még a szerelőakna borító lemezét is le lehet fedni vele belülről beragasztva, a lényeg hogy ne tudjon terjedni a hang.

Ha továbbra sem javul a helyzet, akkor bizony, ha úgy döntünk, előtétfalat kell építenünk. Ha egy bizonyos oldalról és forrásból jön a zavaró hang, például ha társasházban élünk és a már említett szomszéd tévénézési szokásaitól nem tudunk aludni, vagy új hangszeren kezdett el tanulni a szomszéd gyerkőc, akkor próbáljuk meg arra a falra felépíteni a szerkezetünket, amely irányból jön a hang. Ehhez üveggyapotra vagy kőzetgyapotra és gipszkartonra lesz szükségünk illetve a szerkezethez faanyagra vagy fém profilokra. Ha kiválasztottuk, melyik anyagból szeretnénk dolgozni, keretszerkezetet kell építeni belőle és hozzácsavarozni a falunkhoz. Ha kész a szerkezet rakjuk bele az üveg vagy kőgyapotot, mi a Rockwool Airock HD termékét ajánljuk neked ehhez, majd pedig jöhet a gipszkarton réteg. A lényeg az, hogy a szigetelő anyagok nem engedik tovább terjedni a hangokat, zajokat.

 

Van sokkal újabbnak mondható módszer is a hangszigetelésre, ezek valamivel drágább megoldások, de egyszerűbbek lehetnek. Ilyen az úgynevezett csendlapok használata vagy viszkózelasztikus gél használata amit OSB-vel, MDF-el vagy gipszkartonnal használhatunk.

A padlót és mennyezetet is érdemes lehet utólag szigetelni, ha van rá módunk, ugyanis azok így elnyelik a léghangokat, mint a beszéd, a zsivaj, az autók zaját, és az általunk keltett hangokat is csillapítják. Ugyanazon módszer alapján, mint ahogy az előtétfalat készítettük, építhetünk ál mennyezetet. Ha a padlónkról van szó, használhatunk padlószigetelő paneleket, ezeket eltérő vastagságban vehetjük meg, de szinte bármilyen burkolat alá bekerülhetnek, így érdemes lehet akkor elvégeznünk ezt a folyamatot, ha burkolatcserében is gondolkodunk.

Miért válassz minket?
  • Szerződéskötési lehetőség
  • Egyedi árajánlatok
  • Tervezés és kalkulációs segítség
  • Rendszergaranciák
  • Szaktanácsadás, szakmai cikkek
  • Szezonális kedvezmények
  • Kedvező kiszállítási feltételek
  • Minőségi termékek
  • Szín- és vakolat minták biztosítása
  • Áru visszavásárlás lehetőség
Teljes Verzió