MAPEI színkeverés - Felületkezelés - Alapozás technika - Homlokzatszínezés

Te tudod, hogy a falfestésben keletkezett károk esetén mit térít a lakásbiztosítás?

Kezdőlap » BLOG » Te tudod, hogy a falfestésben keletkezett károk esetén mit térít a lakásbiztosítás?

Egy teljes falfestés olyan komoly költséget jelent, hogy érthető, ha lakásbiztosítással is igyekszünk védeni a színes falfelületek épségét. De mire számítsunk, mit térít meg a biztosító a falfestésben keletkezett károk közül?

A külső és belső falfestés az épület része, így az épületre érvényes kártérítési szabályok vonatkoznak a falakat ért károkra is. Általánosságban véve az alulbiztosítást igyekezzünk elkerülni. Az alulbiztosítás azt jelenti, hogy kisebb összegre kötöttük meg a biztosítást, mint amennyit az ingatlan ér. Ez többnyire régebben kötött lakásbiztosításoknál fordul elő. Amikor a felek a szerződést megkötik, még fedezi az esetleges károkat a biztosítás. Azonban az évek során nem emelik annak az összegét az értéknövekedéssel arányosan. Így pár év múlva a biztosítás már nem ad teljes fedezetet az ingatlant érő károkra.

Ha ilyen alulbiztosítás előfordul, akkor a biztosító nem fogja a kár teljes összegét kifizetni, csak annak egy részét, amennyire a meglévő kötvény fedezetet nyújt.

Külső vakolat és falfestés kárait a legtöbb lakásbiztosítás nem fedezi, ezért célszerű tartós, jó minőségű külső falfestéket használni.

A lakásbiztosítás nem helyettesíti a karbantartást

Ha megnézzük a lakásbiztosítási események listáját, azt látjuk, hogy a biztosítók csak a valóban rendkívüli eseményekre fizetnek kártérítést. Vihar, tűz, más elemi csapás, betörés a tipikus biztosítási események.

A biztosító nem téríti meg azokat a károkat, melyek nem rendkívüli esemény miatt következnek be, hanem azért, mert a tulajdonos elmulasztja a szükséges karbantartásokat, vagy nem rendeltetésének megfelelően használja az ingatlant.

Ha a mennyezetről több négyzetméteres darabon leesik a vakolat, az önmagában még nem biztosítási esemény. Lehet ennek az oka egy szakszerűtlen vakolás, de lehet a régi anyagok elöregedése is. Egyik sem váratlan esemény: karbantartással, felújítással, szakszerű munkavégzéssel megelőzhető lett volna. Erre a lakásbiztosító nem fizet. Ha viszont azért hullik le a vakolat, mert a felettünk lévő lakó fürdőszobája eláztatta a födémet, akkor ez már biztosítási esemény és számíthatunk a kártérítésre.

Mikor fizet a lakásbiztosító a falfestést érintő károkra?

A falfestést ért károk után akkor kérhető lakásbiztosításra kártérítés, ha azok valamilyen biztosítási eseményhez kapcsolódnak: beázás, vihar, lakástűz stb. A biztosító az eseménnyel közvetlenül összefüggő károkat téríti meg. Ha egy beázás miatt foltos lesz a fal és leválik a vakolat, akkor az a beázás révén biztosítási eseménynek számít. Ha ilyen rendkívüli esemény miatt egyszerűen csak vizesedik a fal, – nem marad látható kár – akkor arra nem kérhető kártérítés.

Milyen festési károkra nem terjed ki a lakásbiztosítás?

A falfestés szempontjából a legfontosabb kitétel, hogy avultság, karbantartás elmulasztása következtében keletkezett károk miatt nem fizetnek a biztosítók.

Ugyancsak nem kérhetünk kártérítést, ha a biztosítási esemény nem közvetlenül érintette a falfelületet. Néhány példa arra, hogy mit nem térít meg a biztosító:

Milyen lakásbiztosítás fedezi legjobban a falfestésben esett károkat?

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az olcsó lakásbiztosításnak a szolgáltatásai is gyengék lesznek. Ne az ár alapján döntsön, hanem vizsgálja meg alaposan a biztosítás feltételeit. A 10 biztosító ajánlatait összegző lakásbiztosítás kalkulátor jó kiindulási pont lehet. Lakásbiztosítás kötés előtt azonban szánja rá az időt a részletes ügyféltájékoztató elolvasására is, hogy tájékozódni tudjon a biztosítás tényleges feltételeiről.  

Szakszerűtlen munkavégzés ellen védhet a kötelező jótállás

Előfordulhat, hogy a friss falfestés néhány hét után már lepereg a falról, mert a festést végző szakember elmulasztotta a megfelelő alapozást vagy más hibát vétett. Lakásbiztosítás nem fizet ilyen esetben, de azért nem vagyunk teljesen védtelenek. Kártérítést a hibás munkát végző festőtől követelhetünk. A javítási-karbantartási szolgáltatásokat végző szakembereknek hat hónap kötelező jótállást kell vállalniuk a munkájukra. Ha a festés néhány hónap alatt tönkremegy, akkor a festőtől a kötelező jótállás alapján követelhető a hiba kijavítása vagy kártérítés.

Lakáson belüli falfestések lakásbiztosítási kárai

A belső falfestés leggyakrabban vízkár esetén sérül. A vízkár legtöbbször csőtörés vagy beázás miatt fordul elő. Utóbbi esetben gyakran előfordul, hogy nem fizet a biztosító. A beázás (kívülről jövő víz) kártérítése főleg az olcsóbb biztosításoknak nem része. Általában elérhető a biztosítónál egy nagyobb, drágább csomag is, mely teljes körű védelmet nyújt beázás esetére is.

Nem téríti a biztosító a talajvíz okozta károkat, valamint a gombásodás, penészesedés miatti sérüléseket akkor sem, ha azok egyébként a szerződésben szereplő beázás vagy csőtörés miatt következtek be.

Mit fizet a lakásbiztosítás falfestés sérülése esetén

A kártérítés az eredeti állapot helyreállítását tartalmazza, azaz a lakásbiztosítás kifizeti az anyagköltséget és a helyreállítás munkadíját is. Fontos, hogy a kártérítés kizárólag az eredetivel egyező műszaki tartalmú, a károsodottal azonos minőségű beltéri falfesték anyagköltségét és munkadíját téríti meg! Vagyonosodás nem érhető el a kártérítés révén, ezért a meglévőnél nagyobb értékű munkát nem lehet a biztosítás alapján elszámolni. A lakásbiztosítás kizárólag a sérült festéssel azonos értékű beltéri falfestéket fogja kifizetni, melyet akár a online festékáruházban is beszerezhet.

A biztosító azt is felméri, hogy milyen állapotban volt az eredeti falfestés a káresemény előtt. Ha az eredeti festés legalább 70-75 százalékban elhasználódott, akkor nem téríti meg az új állapot helyreállításának költségét. Ilyenkor értékcsökkenést, úgynevezett avultatást alkalmaznak és csak a 70 százalékra elhasznált falfestés értékét fogják kifizetni. Ez a 70 százalék a MABISZ ajánlása, valójában a biztosítók ennél alacsonyabb százalékok esetén is élnek már az avultatás lehetőségével. Például egy 5 éves falfestést már 50 százalékban elhasználtnak ítélnek meg, s csak a helyreállítás költségének az 50 százalékát fogják kifizetni.

Ha kettőnél több falsík festése sérül

Ha kettőnél több falsík festése sérül, akkor a tulajdonos számíthat a teljes helyiség festésének a kifizetésére. Ha viszont csak egy falsíkon található a sérülés, például egy beázás miatt, akkor nem fizetik ki a teljes helyiség helyreállításának a költségét. A biztosító ilyenkor csak a sérült falrész helyreállítását fogja támogatni.

Ha a kültéri falfestés sérül

A kültéri falfestést mindenképpen érdemes minőségi anyagokkal elvégezni. A kültéri vakolatra és festésre ugyanis nem terjed ki a lakásbiztosítás még akkor sem, ha viharkár vagy felhőszakadás miatt sérül a külső falfelület. Jégverés esetén is csak akkor számíthat a kültéri falfestésben keletkezett kára megtérítésére a tulajdonos, ha a festék nem pereg le a falról, tehát a rendes felújítás még nem lenne indokolt.

Egyes lakásbiztosítók külön díjért vállalják a külső falfelület firkálása miatti károk megtérítését is. Ez a graffiti-biztosítás, mely kizárólag a károsodott felület, vagy épület-felszerelési tárgy indokolt tisztítási költségét téríti meg. Ha a tisztítás műszakilag nem kivitelezhető, vagy nem járt eredménnyel, akkor fizetik ki a kültéri falfelület újrafestésének költségét.

Reméljük cikkünk hasznos volt a számodra, ha igen, oszd meg másokkal is!

Miért válassz minket?
  • Szerződéskötési lehetőség
  • Egyedi árajánlatok
  • Tervezés és kalkulációs segítség
  • Rendszergaranciák
  • Szaktanácsadás, szakmai cikkek
  • Szezonális kedvezmények
  • Kedvező kiszállítási feltételek
  • Minőségi termékek
  • Szín- és vakolat minták biztosítása
  • Áru visszavásárlás lehetőség
Teljes Verzió