MAPEI színkeverés - Felületkezelés - Alapozás technika - Homlokzatszínezés

Örök dilemma: Vastag lazúr – vékony lazúr

Kezdőlap » BLOG » Örök dilemma: Vastag lazúr – vékony lazúr

Sok otthon, csodás díszei és kiegészítő elemei a faanyagok. Azonban szükséges a szakszerű kezelésük, hogy hosszú évekig biztosítsák a kellemes hangulatot úgy lakásunkban, mint a kertünkben.
Ha fa felületeink kezelésénél, felújításánál tartunk, akkor gyakorta szembe kerülhetünk azzal a problémával, hogy nem tudjuk mit is válasszunk, vastag lazúrt vagy éppen vékony lazúrt?

A faanyagoknak számtalan ellenségük van, mint a farontó gombák, kártevők, napsugárzás, eső, szél, ha nem kezeljük le, ápoljuk le őket kellő képpen sajnos tönkre mennek.
Nézzük a lazúrokat külön-külön.

A vékony lazúrról:

Elsődleges differencia vékony és vastag lazúr között, hogy különböző szerkezetű faanyagokra használjuk. A vékony lazúr egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nagyon rugalmas anyag így az úgynevezett nem méret tartó fa felületeken használjuk őket leginkább kültéren. Ilyen felület a lambéria, kerítés, kocsibeálló, zsalugáterek, kerti bútorok, teraszok, gerendák. A vékony lazúrok mélyen beszívódnak a fába nem képeznek filmréteget így pára és légáteresztőek maradnak. Nagyon szépen látatja a fa erezetét, együtt tudnak mozogni vele, így a fa nem sérül meg. Ezeket az anyagokat mindig több rétegben ajánlatos felvinni, lehetőleg egészen telítettségig és a rétegek között hagyjunk minél több száradási időt. Szerkezetileg biztosítanak hosszantartó védelmet a külső hatásokkal szemben.

A vastag lazúrról:


Legfőképpen mérettartó faszerkezetekhez ajánljuk. Ilyenek az ablakok, ajtók, faburkolatok a házban. Felületi védelmet nyújt és egyfajta testes lakk szerű filmréteget képez a fán, ami után tükörsima felületet kapunk. A faanyagunk teljes felületét kezelnünk kell a megfelelő tartósság érdekében. Figyeljünk oda a sarkokra és illesztésekre. A vastaglazúr kevésbé engedi láttatni a fa erezetét.

Ezek után nem okozhat többé problémát, hogy fa felületeinkre, melyik lazúrfajtát használjuk.

Plusz egy kis segítség a lazúrozáshoz:

-Tartsuk be az előírt rétegvastagságokat, a megfelelő hatásért,
-Nedves vagy forró felületre ne kenjük fel az anyagot,
-A lazúrt mindig keverjük fel, ugyanis a legtöbb adalékanyagok a palackok alján található.

Jó munkát kívánunk!

Miért válassz minket?
  • Szerződéskötési lehetőség
  • Egyedi árajánlatok
  • Tervezés és kalkulációs segítség
  • Rendszergaranciák
  • Szaktanácsadás, szakmai cikkek
  • Szezonális kedvezmények
  • Kedvező kiszállítási feltételek
  • Minőségi termékek
  • Szín- és vakolat minták biztosítása
  • Áru visszavásárlás lehetőség
Teljes Verzió