MAPEI színkeverés - Felületkezelés - Alapozás technika - Homlokzatszínezés

Mitől kell óvnunk a fát?

Kezdőlap » BLOG » Mitől kell óvnunk a fát?

A fa egy természetes anyag, így a környezeti hatásoktól nekünk kell megv16271468944659édenünk a megfelelő festéssel és felületkezeléssel, folyamatos karbantartással. Ha nem védjük meg a fafelületeinket, az idővel kiszárad, eldeformálódik, megrepedezik, vagy a víz hatására korhadni kezd. Milyen hatásoktól kell védenünk a fát?

 1. Nedvesség: A nedvesség folyamatosan jelen van mind kültérben mint beltérben, így a faanyagú dolgainkat nem kíméli a víz. A káros hatások közé tartozik a magas páratartalom is. Ha a nedvesség bejut a fa szerkezetébe, szétnyomhatja azt és ezzel a fa veszít tartósságából. Ha nem teszünk ellene, pár év alatt a fa roncsolódása visszafordíthatatlanná válik.
 2. Gomba: A nedvesség egyenes utat ad a gombák kialakulásának. Ha a gombák megtelepednek a fán, idővel elszíneződést okoznak, illetve felemésztik azt. A nedves fa remek tápanyagforrás a gombáknak.
 3. Rovarok: A kártevő rovarok hatalmas károkat tudnak képezni a fában. Biztosan láttunk már olyan fát, melyet a rovarok miatt vágtak ki, törzsük belsejét szinte felszu_leadfalták, üregesre rágták a kártevők. A rovarok nem válogatnak. Ugyanúgy kedvelik a kerítéseket, kerti bútorokat tárolókat is. Járatokat vájnak a fa anyagába, ott elhelyezik lárváikat és utólagos elpusztításuk már szinte lehetetlen.
 4. UV sugárzás: A napfény tartalmaz ibolyán túli sugarakat is (UV), mely a kezeletlen fa felületén szürkés elváltozásokat okozhatnak. Ezt az elszíneződést a fa sejtjeiben létrejövő maradandó károsodás okozza, mely esztétikailag is rendkívül csúnya.

Ahhoz, hogy a faanyagú kerítéseink, bútoraink tartósak maradjanak, fontos figyelnünk a megfelelő felületkezelésre és festésre. A fa hatékony védelme érdekében használd a Sadolin Base alapozót, mely védelmet nyújt a rovarok és kékülést okozó gombák ellen. Az alapozó használata után a Sadoolin Extra oldószeres vagy beltéri helyiségekben a Sadolin Plus vizes bázisú vastaglazúrt ajánlatos alkalmazni. Mindkettő hosszan tartó bevonatot képez a fán. A megfelelően kezelt fa felületek évtizedekig kiszolgálnak minket, tehát igazán megéri néhány évente újrafesteni ezeket.

 

Miért válassz minket?
 • Szerződéskötési lehetőség
 • Egyedi árajánlatok
 • Tervezés és kalkulációs segítség
 • Rendszergaranciák
 • Szaktanácsadás, szakmai cikkek
 • Szezonális kedvezmények
 • Kedvező kiszállítási feltételek
 • Minőségi termékek
 • Szín- és vakolat minták biztosítása
 • Áru visszavásárlás lehetőség
Teljes Verzió