MAPEI színkeverés - Felületkezelés - Alapozás technika - Homlokzatszínezés

Milyen festékkel fessük a fát?

Kezdőlap » BLOG » Milyen festékkel fessük a fát?

Kerti bútoraink, kerítéseink folyamatosan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Éppen ezért 3-4 évente érdemes őket újrafesteni. Az egyszer már lefestett fafelületet nem mindegy mivel kezeljük másodjára.

Biztosan jártak már sokan úgy, hogy az újrafestett felület ledobta az új festékréteget. Elsődleges szabály, hogy az oldószeres festéket már csak vizes bázisú festékkel festhetjük újra, mivel az oldószer már nem engedi az újbóli oldószeres festék megtapadását. Ha a legelső réteget oldószeres festékkel kentük le, akkor már csak vizes bázisú anyaggal dolgozhatunk. A legegyszerűbb az, ha már az első réteg kenésénél is vizes bázisú festéket használunk. A legújabb vizes bázisú festékünk a Sadolin Classic Aqua Vékonylazúr, mely egy kültéri vizes bázisú, gyorsan száradó selyemfényű vékonyrétegű impregnálólazúr. Ezzel ellenben az oldószeres lazúrok előnye az, hogy hosszabb tartósságot ad a fának. Az egyik ilyen tartós védelmet nyújtó vastaglazúr a Supralux Xyladecor Vastaglazúr.

Mi a különbség a vékony és vastaglazúr között?

A fa egy természetes anyag, ami azt jelenti képes természetesen le is bomlani. Ha nem megfelelően ápoljuk a fát az idővel kiszárad és megrepedezik. A festékek megóvják a fát a napfénytől, kórokozóktól, baktériumoktól, gombáktól ezzel adva hosszú életet fa bútorainknak, nyílászáróinknak. A festékek közül többfélét is megkülönböztetünk. A legismertebbek a vastag- és vékonylazúrok.

De honnan tudjuk, mire mit kell használni?

Vastaglazúrt folyamatosan használatban lévő (ablak, ajtó) fafelületeken, illetve kültérben ajánlatos használni. A szakszerűen felhordott vastaglazúr esztétikus selyemfényű bevonatot képez a felületen. Selymes csillogása alatt a fa erezete szépen látszik, a felület sima tapintású, jól tisztítható.

A vékonylazúr mélyen beivódik a fa anyagába, kiemelik a fa erezetét és megvédik azt. Felhasználásuk előnyös a nem mérettartó szerkezeteknél (kerítés, pergola, és egyéb kültéri faszerkezetek), mivel filmképzésük csekély, így az alakváltozásból eredő festékfilm-repedezés nem jöhet létre.

Kültérben csak kültérivel beltérben mindegy

Figyeljünk arra is, hogy melyik festék milyen UV állósággal rendelkezik. A kültéri festékek UV állósága sokkal nagyobb, így mindenképpen olyan festéket kell választani kerti bútorainkra és kerítéseinkre, ami ellenáll a sugárzásnak. Amelyik festék kültérben jó, az beltérben is megfelelő. Természetesen a kültéri festékek ellenállóságuk miatt drágábbak lehetnek, ezért vannak külön beltéri festékek is a termékpalettán.

Miért válassz minket?
  • Szerződéskötési lehetőség
  • Egyedi árajánlatok
  • Tervezés és kalkulációs segítség
  • Rendszergaranciák
  • Szaktanácsadás, szakmai cikkek
  • Szezonális kedvezmények
  • Kedvező kiszállítási feltételek
  • Minőségi termékek
  • Szín- és vakolat minták biztosítása
  • Áru visszavásárlás lehetőség
Teljes Verzió