MAPEI színkeverés - Felületkezelés - Alapozás technika - Homlokzatszínezés

Gipszkartonfal építése. Na de hogyan?

Kezdőlap » BLOG » Gipszkartonfal építése. Na de hogyan?

A gipszkartonból épült válaszfalak nagymértékben megkönnyíthetik életünk ugyanis, ha egy plusz térre, vagy tároló helységre van, szükségünk a gipszkarton segítségével ezt könnyedén megvalósíthatjuk, és költséghatékonyabb is, mintha téglából próbálnánk kialakítani ugyanezt.

A gipszkarton további előnye, hogy nagyon könnyen lehet vele dolgozni, és ha elszeretnénk bontani, vagy át szeretnénk helyezni majd a későbbiekben, az sem lesz nagy ördöngösség. Az álmennyezet építés is nagyon gyakori, hiszen általa javíthatunk mennyezetünk egyenetlenségein, hiszen eltüntethetjük azt, illetve ha túl nagy a belmagasságunk és csökkenteni szeretnénk, ahhoz szintén kiváló választás ez az anyag, hiszen könnyen megoldható általa a hőszigetelés is.

Nézzük, hogyan is építhetünk fel egy gipszkarton válaszfalat?

Első lépésként pontosan jelöljük ki a válaszfalunk helyét. Erre a legcélszerűbb, ha lézerrel tudjuk kimérni, de ha nincs rá módunk, akkor jöhet a zsinóros módszer.

Szükségünk lesz úgynevezett profilokra. Ezek fogják megtartani a vázunkat. UW vízszintes és CW függőleges profilokat is be kell szereznünk.

Ezt követően a profilokat rögzítenünk kell műanyag dűbelekkel ahhoz, amihez csatlakoztatni szeretnénk az egész vázunkat, ez jelen esetben a padló, vagyis az aljzat. A profilokat úgy kell egymásba csúsztatni a szerkezet kialakításhoz, tehát a vízszintes profilt a függőleges profilba illeszteni, hogy azok legalább 2 cm-es átfedésbe kerüljenek. Először a vízszintes profilokat kell felrögzítenünk a dűbelekkel a kívánt helyre, majd pedig a függőleges elemeket kell belehelyeznünk. Ezeknek a távolsága egymástól a gipszkarton nagyságától is függ, általában 60cm-ként rakják őket.

Ha kész van a szerkezetünk, akkor jöhet a gipszkarton felcsavarozása. Állítva rakjuk fel a gipszkartonokat, melyek egyébként könnyen méretre szabhatóak, így mérjük le a kívánt magasságot és szélességet is előtte. Ezt a legcélszerűbb úgy elvégezni, hogy a kívánt méretnél megkarcoljuk végig egy sniccerrel majd ellenkező irányba óvatosan behajlítjuk és a kívánt méretnél el is törik a gipszkartonunk, vagy a sniccer segítségével itt is végig karcoljuk a behajlításnál. Sok kis darab gipszkarton lap ne kerüljön egymás felé, mert gyengítik a szerkezetet. A gipszkarton szélét érdemes lehet meggyalulni egy kicsit, hogy az érdes felületbe majd a glett anyag jobban beüljön.

Használjunk gipszkarton csavarokat a gipszkartonok rögzítésénél a vázhoz.

Ha kész vagyunk az egyik oldallal, akkor áttérhetünk a másik oldalra. Itt most a szigeteléssel kell kezdenünk, ami hangszigetelést is jelent egyben. Használjunk kőzetgyapotot vagy üveggyapotot.  Folytassuk a gipszkarton táblák felcsavarozását gipszkarton csavarokkal. Itt próbáljuk meg úgy felcsavarozni a gipszkartont, mintha a másik oldallal szemben kötésben lennének a darabok. Tehát ha az előző oldalon egész lappal kezdtünk, akkor most vágjuk ketté a táblánkat és fél táblával kezdjünk.

Ha befejeztük, akkor használjunk hézagoló léceket, amelyek segítségével 10mm-re emeljük fel a lapokat az aljzattól és tömítsük ki a hézagokat akril tömítőanyaggal.  Egyenlítsük ki a kapott felületünket üvegszövettel, majd pedig kezdődhet a glettelés az illesztések eltüntetése végett, majd pedig a festés vagy a csempézés.

Jó munkát kívánunk!

Miért válassz minket?
  • Szerződéskötési lehetőség
  • Egyedi árajánlatok
  • Tervezés és kalkulációs segítség
  • Rendszergaranciák
  • Szaktanácsadás, szakmai cikkek
  • Szezonális kedvezmények
  • Kedvező kiszállítási feltételek
  • Minőségi termékek
  • Szín- és vakolat minták biztosítása
  • Áru visszavásárlás lehetőség
Teljes Verzió